Tilde Björfors

Jag har så länge jag kan minnas varit genuint intresserad av vad det är att vara människa och vad som är meningen med att leva det som vi kallar en livslängd? Som liten drömde jag om att arbeta med människors växande och ville därför bli läkare, vilket i och för sig berodde på ett missförstånd. Jag trodde att Leonardo da Vinci var läkare och att man som sådan fick skapa, uppfinna vägar för människan att flyga och att läka. Steget till att jag blev cirkusdirektör, regissör och forskare istället är därför inte så långt eller märkligt… När jag kom i kontakt med konstformen var det som att hitta hem, hitta mitt språk. Språket ”allt är möjligt”. - Tilde Björfors

Tilde Björfors är en gränsöverskridande forskare, cirkusdirektör och konstnär. Hon forskar i att överskrida gränser i gränsöverskridande verksamheter och forskningsprojekt.

År 2005 fick Tilde en professur i nycirkus vid Danshögskolan i Stockholm. Den 30 mars 2012 slutredovisades hennes forskningsprojekt Nycirkus som gränsöverskridare i konst och samhälle med stöd från Vetenskapsrådet. Denna hemsida är en del av den slutredovisningen.

Tilde har regisserat ett flertal kritikerrosade nycirkusföreställningar som har turnérat både i Sverige och internationellt. Hon har, genom Cirkus Cirkör, utvecklat ett nationellt cirkuscentrum i Botkyrka söder om Stockholm.

Idag är Cirkus Cirkör ett av världens ledande nycirkuskompanier.

Bakgrund.

Tilde föddes i Lund 1971. Hon flyttade som 16-åring till Stockholm där hon tillsammans med jämnåriga vänner och superpedagogen Erik Norlin startade och drev Sveriges första fria gymnasium som blandade konst och vetenskap.

1988 bildade Tilde och hennes vänner den Grotowski-inspirerade Slava Teatern. Ensemblen, med Tilde som en av skådespelarna, turnerade i Sverige och Polen fram till 1990.

Under tidigt 1990-tal arbetade Tilde som skådespelare tillsammans med regissören Peter Oscarsson på Helsingegårdens Teaterforskningscentrum och på Dramatiska Institutet i Stockholm där de skapade ett antal teaterproduktioner tillsammans. Ett exempel var uppsättningen av Kung Lear på Orion teatern där Tilde gjorde rollen som Cordelia med Keve Hjelm i titelrollen.

1993 reste Tilde till Paris för att studera Peking opera för Mme Yan Ling på Theatre du Soleil. Detta ledde till Tildes första möte med nycirkusen och vistelse på École National du Cirque Annie Fratellini.

1995 grundade Tilde Björfors Cirkus Cirkör tillsammans med unga cirkusartister. Målet var att etablera nycirkus som konstform i Sverige och sätta Sverige på världens nycirkuskarta både konstnärligt och pedagogiskt. Organisationen består idag av två delar: konst och pedagogik. Den konstnärliga verksamheten har hittills producerat drygt 30 föreställningar varav flertalet har turnerat i Sverige och Internationellt och setts av över en miljon personer. Tilde har regisserat och/eller varit konstnärlig ledare för majoriteten av dessa produktioner. De senaste produktionerna som Tilde har regisserat är förställningstrilogin 99 % unknown, Inside out och Wear it like a crown.varav varav de två senaste ingår i forskningsprojektet. 

Cirkus Cirkörs pedagogiska verksamhet rymmer idag ett cirkusgymnasium och utbildningsverksamheter som årligen når ca 30 000 personer. Tilde har varit initiativtagare till ett cirkus centrum i Alby, av en 3-årig högskoleutbildning i nycirkus vid Danshögskolan i Stockholm, DOCH, samt utvecklingen av olika nätverk och stödjande strukturer för konstformen i Sverige och Internationellt bland annat New Nordic Circus Network, NNCN.

Utbildningsverksamheten och den konstnärliga verksamheten är nära sammanlänkade. Cirkus-labbet som skapades 2007 för konstnärlig forskning och utveckling är ett exempel på en plattform för samarbete mellan verksamheterna såväl som tvärkonstvetenskapliga processer och projekt. Tilde har också organiserat ett flertal nycirkusfestivaler, internationella gästspel, master-classes och workshops.

Utmärkelser

Tilde Björfors har konsekvent använt den konstnärliga processen och cirkusdisciplinerna som inspiration för Cirkus Cirkörs företagsstruktur och i hennes ledarskap av Cirkus Cirkör. Tilde har mottagit ett tretiotal priser för sitt progressiva ledarskap bland annat (Framtidens Ledare – Näringsliv på Kompetensgalan 2003 av Sveriges Juniorhandelskammare), för sitt innovativa entreprenörskap ( Årets Stockholmska 2000 av Svenska Dagbladet, Gunilla Arhéns Ruter Dam Jubileumspris 2003, Årets AntiJante Person 2003 av Kairos Future AB, Curt Nicolinpriset 2006, Anders Walls xxxxx pris), och för sina konstnärliga gärningar ( Reumertpriset för bästa föreställning 2006, Stockholms Stads Kulturpris 1999,).

Cirkus Cirkörs föreställningar som Tilde Björfors antingen regisserat eller varit konstnärlig ledare för mellan 1995 – 2012

1995

Skapelsen: Dramatens teatertält på Stockholms Vattenfestival.

1996

Ur kaos föds allt: 70 föreställningar på turné i Sverige och Tyskland.

1998

SuperCirkör – under västerbron i Stockholm: 25 föreställningar under Kulturhuvudstadsåret 1998 samt drygt 20 föreställningar på Hipp i Malmö.

1999

00:00: 140 föreställningar under två år på turné i Sverige och Europa.

Den resande nycirkusfestivalen på tre platser i Sverige och Norge.

2002

Romeo & Julia: Två säsonger med 135 utsålda föreställningar på Elverket i Stockholm, i samarbete med Dramaten.

Subörb – Cirkus och konstfestival: Tio dagar i Fittja, Botkyrka i samarbete med Botkyrka kommun och Riksteatern.

Miss.Lyckad (Cirkuspiloternas slutprodution) spelar drygt 40 föreställningar på Orion Teatern i Stockholm och turnerar i Sverige och Europa.

2004

99% Unknown: Premiär i Düsseldorf, spelar en längre spelperiod på Dansens Hus i StockholmRiksteatern, Alstadt Herbst, Düsseldorfs kulturfestival och Teo Otto Theater der Stadt Remscheid.

2005

99% Unknown fortsätter sin världsturné och inviger Världsutställningen 2005 i Aichi, Japan.

Havsfruen: En samproduktion med Teater Kaleidoskop i Köpenhamn, Danmark. Föreställningen spelar under två säsonger i Danmark och under en säsong på Dansens Hus i Stockholm. Totalt 65 föreställningar.

2006

Momo eller kampen om tiden: 45 föreställningar på, och i samarbete med, Stockholms Stadsteater i Skärholmen.

Havsfruen forstätter spela på Dansens Hus i Stockholm och sedan som internationellt gästspel med Teater Kaleidoskop som arrangör.

2007

Havsfruen fortsätter att spela i Europa i en turné med Teater Kaleidoskop som arrangör.

2008

Inside out: Drygt 40 föreställningar i Sverige under 2008, inklusive världspremiär i Lund, gästspel i Järna och Göteborg och en säsong på Dansens Hus i Stockholm.

2009

Inside out: Föreställningarna fortsätter i Stockholm och vidare på världsturné ibland annat Oslo, New York, Düsseldorf, Moskva, London och Caen.

Cirkushjärtan: En ”forskningsdelredovisningsshow” presenterad på c/o Stockholm, Stockholms Stadsteaters gästspelscen. 

2010

Inside out: Turnerar i Sverige med Riksteatern därefter fortsatt världsturné bland annat till Nya Zeeland och Australien.

Wear it like a crown: Världspremiär i Landskrona 9 april därefter planerad turné i Sverige och världen.

Foto
Bild 1, 2;1 , 3;2 , 4;2 : Emilia Bergmark-Jiminez
Bild 2;2 : Håkan Larsson
Bild 3 ;1: Mattias Edwall
Bild 4;1 : Mats Bäcker