Romaner och biografier Historieböcker Facklitteratur Nycirkus Litteraturlista

Cirkusböcker

 Här har vi lagt upp delar av projektets litteraturlista samt tipps på litteratur som har varit viktig eller som har inspirerat oss. Jag tipsar bla om Tomi Purovaaras bok "Contemporary Circus- Introduction to the development of circus art" om nycirkusens historia som har skrivits parallellt med det här projektet. Jag citerar Tomi Purovaara;

”Cirkus är hela livet och ett forskningsprojekt kan bara skrapa lite på ytan av den kraftfulla bultande kroppen av cirkus som har blivit tränad i århundraden.”

Jag har gått vilse och fått aha-upplevelser om vart annat i denna djupdykning och ägnat galet mycket tid åt att få fram material och söka efter litteratur och forskning om cirkus. I jämförelse med andra konstformer finns det mycket lite facklitteratur och ännu mindre forskning, framförallt som inte är franskspråkig så det var ett omfattande ”detektivarbete”. Vissa tidsperioder är vältäckta medans det finns stora luckor som inte är dokumenterade alls så vi har därför vidgat litteraturområdet till biografier, romaner, historia, artiklar och i princip det vi har kommit över.

Jag har även översatt en del franskspråkig litteratur samt tittat på hur cirkusen finns representerad i andra konstformer som i poesi, musik och inte minst bildkonsten då många konstnärer har haft en ”cirkusfas” i sitt konstnärskap. Eftersom det finns ännu mindre skrivet om nycirkusens korta historia (framför allt som inte är skrivet med ett franskt perspektiv) har jag använt mig mycket av film och intervjuer med artister och cirkusarbetare från olika nationaliteter. Då konstformen är så ung har det varit möjligt att träffa många av dem som var med från starten och det har varit intressant att se hur mycket som tycks har uppstått ungefär samtidigt i tid men i olika länder och jag hoppas att någon riktig historieforskare intresserar sig för det snart! Mitt källmaterial överlämnar jag med varm hand till den som är intresserad.