Text från programbladet

Kan jag påverka världen i det stora genom det jag gör i det lilla? 

Det är en fråga som är central i mitt arbete som forskare och konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör. Med 99 % Unknown (del ett av trilogin om kroppen) gick vi in under huden för att söka svaren. 
 
Tillsammans med fantastiska vetenskapsmän och kvinnor på Karolinska Institutet tittade vi in i kroppens mest mikroskopiska delar och relaterade det vi lärt oss till den stora världen. Vi mötte forskare som jämför cellens uppbyggnad med grundstrukturen för en storstad och en virusattack med hur Napoleon rustade till krig. 
 
I mötet med vetenskapen upptäckt vi att vi i vårt konstnärliga arbete ibland dragit samma slutsatser. Att kreativiteten uppstår i kollisionen mellan kaos och ordning har hjärnforskarna upptäckt genom att studera neuroner och vi genom att arbeta med kroppen i cirkus, teater och dans. Konst och vetenskap (redan Leonardo da Vinci såg disciplinerna som två sidor av samma mynt) är olika metoder för att orientera sig i livet och världen. Båda vidgar vår förståelse för vad det innebär att vara människa. 
 
Det vi lärt oss om rörelser i kroppen blev inspirationen till rörelsen i föreställningen. Ju mer vi lärde oss av våra vänner på Karolinska Institutet desto mer ödmjuka blev vi inför hur lite vi egentligen vet om kroppen - denna magiska, kloka, ofattbart fantastiska skapelse som vi alla lever, känner och åldras i. Trots att forskningen har tagit oss så långt är vår kunskap om kroppen fortfarande till 99 % okänd. 
 
Med denna föreställning ville vi dela med oss av vår stora fascination inför denna mystiska skapelse som vi alla umgås med till vardags.
 
Do you believe in magic?

Foto
Bildspel : Tobias Fischer