Pedagogiskt program för utställningen

Utställningen Total cirkus – om konsten att vara människa på Mölndals Stadsmuseum är öppet tre dagar i veckan som ett pedagogiskt program för dagmammor, förskolor och skolor. Vi talade med Malin Broby, pedagog på Mölndals museum om det pedagogiska programmet.

– Det pedagogiska programmet har varit populärt, berättar Malin. Vi erbjuder 6 pedagogiska lektioner i veckan och dessa blir snabbt fullbokade. En lektion består av ca 30 minuters styrt program och 30 minuter då barnen får uppleva utställningen genom fri lek. Vi avslutar sedan med samling och återkoppling där barnen berättar om sina upplevelser.

Malin baserar det pedagogiska programmet på de 7 cirkusdisciplinerna eftersom 95 % av de bokade besöken har varit barn under 8 år.

– Jag har valt att fokusera på de 7 cirkusdisciplinerna i det pedagogiska programmet. När jag pratar med de mindre barnen om cirkusdisciplinerna frågar jag, ”Finns det någon gång som man ska tänka att allt är möjligt?” och kan få svar som, ”Jo, när man har matteprov kan man tänka så”. De har väldigt kloka svar som påminner om det pedagogiska material program som Cirkus Cirkör har tagit fram. Vi har en vägg där besökarna kan skriva sina tankar om risker och möjligheter på post-it lappar. En 10-årig tjej skrev, ”Jag vågar det jag vågar. Det spelar ingen roll vad de andra tycker”. Ett barn skrev, ”Jag kan bli vad som helst om jag vågar och kämpar”, och ett annat, ”Om man snubblar så gör man det”. 

– Barnen får på utställningen möjlighet att smaka på ord som de annars inte är vana vid genom att praktisk utöva dem i de olika prova-på stationerna. En kille klättrade lite kaxigt upp i trapetsen och ropade ”Malin, Malin! Kolla på mig! Allt är ju möjligt, här sitter ju jag och har balans”. Ett annat barn sa ”När vi ska ha prov nästa gång ska jag tänka som akrobaten”. Ord som kan vara svåra att förstå är att lyckas och att misslyckas. En av stationerna är att gå på lina och hänga i trapets och en 6-åring berättade för mig: ”Jag gick på lina två gånger, jag ramlade ner och misslyckades, men det gjorde inget för när jag hade misslyckats flera gånger så lyckades jag till slut”.

Medan begrepp som att våga, att allt är möjligt, samarbete och balans har varit lättare att förstå för barnen så är orden hängivenhet, tillit och närvaro en större utmaning.

– Jag har inte använt ordet tillit, utan begreppet att lita på. När vi tittar på akrobatfilmerna så pratar vi om att akrobaten måste kunna lita på att bli fångad av sin akrobatkompis. De tänker på det som samarbete, berättar hon. Och ordet närvaro förknippar de med skolan, att vara närvarande eller sjuk. Jag försöker få dem att se det som koncentration. Jag låter dem stå still ett tag och blunda. ”Hur känns det? Känns det som du stänger borta allt annat?” Men även ordet koncentration kan vara ett svårt ord. De förknippar det med att lyssna eftersom de hör det som ”Nu måste du koncentrera dig och lyssna!”. När jag pratar om ordet hängivenhet försöker jag få dem att förstå det som att fröken tycker att det är världens roligaste att vara fröken. Disciplinen hängivenheten har kommit i skymundan vilket beror på att det inte finns någon prova-på aktivitet i det hörnet. Det är presenterat som text på väggen. När barnen får gå på egen hand så stannar de inte där.

För att kunna föra djupare samtal om utställningens innehåll så har Mölndals museum valt att fokusera på elever från mellan- och högstadiet under våren 2012. De hoppas kunna lyfta fram forskningsdelen mer. Thomas Lindén från Kultur & Hjärnhälsa på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, haft föredrag för lärargrupper om hur lärandet går till ur ett forskningsperspektiv.

– Lärare från friskolan Fridaskolan i Mölnlycke fick boken Inuti ett cirkus hjärta, berättar Malin. De blev eld och lågor över de 7 cirkusdisciplinerna som de nu använder som en del av skolans värdegrund för förskoleklassen och årskurs 1; tex att lära sig lita på varandra, att samarbete är viktigt, att vara modig i skolan och våga ta för sig. Jag hade en lärare som sa, ”Fasen vad detta är bra, detta funkar ju med matte. Nu ska vi tänka som akrobater allihopa, då det blir mycket lättare att motivera dem”.

Foto: Lina Franzén