Ledarskapsworkshop

”Våra förväntningar mer än infriades på alla de områden vi ville lära oss om och inspireras kring: cirkusens ledarskap, kreativt ledarskap, bättre förståelse för ”creative enabling” i en organisation, hur konstformen och affären/organisationen hänger ihop när det fungerar bäst, praktiska insikter och fysiska erfarenheter av entreprenöriell kreativitet, ökad kunskap om och förståelse för denna samtida och ”leading edge” konstform, samt indirekt även teambuilding och ökad tillit i gruppen” Global Marketing Director TAC om programmet Creative Enabling, Executive Education. - Kajsa Balkfors
En gräns som Tilde, jag och våra kollegor på Cirkus Cirkör har överskridit är att hämta vår inspiration till management, ledarskap och organisationsutveckling från cirkusen och kreativ process.  Parallellt med att vi i forskningsprojektet lärt oss mer om hur avgörande detta förhållningsätt har varit för att lyckas leda och utveckla en gränsöverskridande organisation som Cirkus Cirkör, har vi i skarpt läge undersökt hur vi kan överföra denna kunskap till andra ledare och organisationer.  Det har blivit en ledarskapsbok (länk Inuti ett cirkushjärta), ett 40-tal olika föreläsningar för allt från riskkapitalister till förskole-intraprenörer, på konferenser för regional utveckling och på globala ledarskapsforum. Vi har också skapat och genomfört en handfull längre kurser och workshops för både statliga institutioner och globala ledningsgrupper på stora internationella bolag. 
 
Vilka upplägg har vi arbetat med?
Vi har gjort och gör allt från live powerpints (interaktive föreläsningar med Tilde eller Kajsa och en artist) på 1,5 timmar till fyradagars skräddarsytt kursprogram. I workshops och kurser för företag och organisationer utgår vi från konsten att leda en kreativ process, ifrån Cirkörs ledord, uppkäftigt engagemang, kvalitativ galenskap och solidarisk individualism, och från de sju dimensionerna som behövs i allt skapande, förändring och förverkligande, och som artisterna genom sina cirkusdiscipliner är experter på: Allt är möjligt (akrobatik), MissLyckad (clown), Balans (lindans), Tillit (luftakrobatik), Samarbete (parakrobatik) Närvaro (jonglering) och Hängivenhet (cirkusdirektör, artist). 
 
Exempel på uppdrag och projekt är:
 • Creative Enabling
  Executive education program för TAC Global Marketing Leadershipteam. Ett tredagarsprogram med föreställning, boken Inuti ett Cirkushjärta och heldag med interaktiva workshops, föreläsningar och transer to reality-diskussion. 
 • Board exchange program.
  Astra global research and management team. En halvdag med utbyte och diskussion.
 • Kick off
  En heldag med föreläsningar, workshops och upplevelsemåltid för ett statligt institut
   
Citat från TACs ledningsgrupp efter Executive Education Creative Enabling: 
 
”Stor insikt att ledord kan vara så kraftfulla och användbara i verksamheten när de är så väldefinierade och konkreta.
 
”Om du inte tror på det du försöker skapa med teamet själv, inte är beredd att vara med i kaoset, så blir inte resultatet bra.
 
”Fascinerande parallell till vår innovationsprocess i koreografiprocessen på slutet, man vet ej från början vad slut-performance:t ska bli, men här fick oron över det kliva tillbaka för en lustfylld kreativ process ändå.
 
”Tilde var fantastisk, så modigt att vara så öppen med sin egen inre process inför oss, och vilka smarta verktyg, som att skicka det där brevet till kreatörerna inför projektet, tydlig creative enabler, vilket ledarskap.”   
 
”CC’s bok är fantastisk, bara idén att koppla ihop cirkus och ledarskap är unik.
 
”Kajsas definition av entreprenörskap med hjälp av cirkus är den bästa jag någonsin hört.” 
 
Foto
Bild 1, 2, 3, 4, 5: Lasse Lychnell