Kreatörer om risk

 

RÖSTER FRÅN DET KREATIVA TEAMET BAKOM WEAR IT LIKE A CROWN
 
"Det som är grejen med cirkus är att det finns riskmoment. Det kan gå åt helvete. I Wear it like a crown har mitt ansvar varit större än inom ljussättning på teatern. Ett extremt ljus innebär ett ännu större risktagande för artisterna, samtidigt så kräver föreställningen med artister och knivar i luften ett rörligt ljus på både bredd, höjd och djup. Jag har därför varit med i repetitioner och satt ljuset live. Ett kollektivt skapande och en ny utmaning som kräver tillit och tydlighet mellan cirkusartisterna och mig. Att programmera ett ljusbord är som att spela ett instrument och i Wear it like a crown har det varit som en jamsession med artisterna. Skitkul, det känns som att vara med i ett rockband!"
Ulf Englund – Ljusdesign
 
"Att jobba nära cirkusartisterna är att vara i ett ständigt lärande. Det är så många faktorer som har betydelse för kostymens utformning. Rörelse och funktion står självklart i centrum men också de oförutsägbara och extrema slitningar som kan uppstå. I arbetet med Wear it like a crown har det varit en spännande resa att tillsammans med regi och mask få fram karaktärernas gestaltning. Det är så befriande att skruva till och förhöja olika element i en karaktär som lockar mig till att jobba mer och mer med scenkonst vid sidan av mina modeprojekt."
Anna Bonnevier – kostymör och modedesigner
 
"Arbetsprocessen i Wear it like a crown var väldigt annorlunda. Manus fanns inte och någon scenograf var inte inkopplad. En egen liten värld började ta form och samarbetet bland oss kreatörer var tight och lustfyllt. Mask och kostym fick verkligen chans att snöa in på detaljer och att testa galna idéer. Utmaningen med masken var att försöka sammankoppla artisterna rent estetiskt men samtidigt försöka låta var och en få sticka ut och bli tydlig. Det var ett magiskt ögonblick när vi för första gången till filminspelningen, djupt nere under jord i en gammal reaktorhall, fick se hur karaktärerna vi filat på så kärleksfullt fick liv. Det var fantastiskt att se hur alla artisterna tog emot sina karaktärer med öppna armar och hur de såg möjligheterna före problemen. För det är inte självklart att till exempel vara sugen på en lång fläta och höga skor om man ska hantera motorsågar! Jag är stolt över att få ha medverkat till detta konstverk!"
Helena Andersson – maskör
 
"Cirkus Cirkör presenterar en fantastisk, lekfull, filosofisk, forskande och modig estetik för mig. Jag dras till risktagandet, skönheten och svärtan. Dessa element är också centrala för mig när jag skriver musik. Wear it like a crown, låten som föreställningen lånat sin titel ifrån, är mycket personlig för mig. Det handlar om att inte dölja sin rädsla, om att människor möts genom att våga visa sårbarhet. Den, låten, har faktiskt räddat mig många gånger, och det känns otroligt fint att den får leva vidare och föda nya idéer och berättelser genom Cirkus Cirkörs föreställning."
Rebekka Karijord – musik och sångtexter
 
"Dramaturgi uppstår i mötet mellan alla delar av en föreställning, och alla delar av en föreställning ingriper i dramaturgin. Vad blir då dramaturgens roll? Ett enkelt sätt att säga att det är att dramaturgen håller ett öga på den betydelse föreställningen producerar. Men i  Wear it like a crown är dramaturgen även forskare och har ett uttalat intresse för icke-betydelse, och de subtila övergångarna mellan icke-betydelse och betydelse. I arbetet med Wear it like a crown utgick vi inte från en berättelse, men uppställde en rad principer, eller fysiska metaforer, som skulle utgöra förbindelsen mellan tematiken, improvisation och repetitionsarbetet och den färdiga föreställningen, skapa trådar mellan kroppar och tankar. Utifrån dessa principer började särskilt cirkusobjekten att utveckla sin egen logik… En logik som varken stavas narration eller abstraktion… I arbetet med Wear it like a crown blev varje dag en studie i hur det konstnärliga materialet genererar sina egna svar."
Camilla Damkjaer – dramaturg och forskare
 
"På Cirkus Cirkör strävar vi alltid efter att skapa nytt genom att utsätta oss för risker och låta den konstnärliga processen få leda oss och flöda fritt. Samtidigt är vi noga med att göra gemensamma överenskommelser om vissa grundläggande ramar, som storleken på vilka scener vi ska kunna turnera på, bygg- och rivtider och antalet artister och tekniker på turné. I denna produktion har vi dessutom arbetat utan scenograf vilket har ställt stora krav på kollektivt ansvar och samarbete från alla inblandade. Detta arbetssätt är en stor utmaning utifrån producentens perspektiv, men det har lyckats och gett projektet en enorm styrka."
Lars Wassrin – producent Wear it like a crown och konstnärlig chefsproducent Cirkus Cirkör
 
"Möjligheterna till ljuddesign är oändliga. Spelrummet är stort och riskerna finns i att det kan bli för mycket eller för lite av något. I cirkusen finns också utmaningen i tajming på en helt annan nivå. I Wear it like a crown har jag fått göra det som jag brinner för, på ett konstnärligt och spännande sätt ljudsätta händelser. Inte för att bara understödja det som sker utan även att berätta något med de ljud som till slut ingår i den färdiga föreställningen. Att jobba med Rebekka har gett mig oerhört mycket, jag har fått tränga in i en musikers verkstad på ett fantastiskt sätt. Det samarbetet har stärkt mig som ljuddesigner."
Viktor Svälas – ljuddesigner