Frihet och disciplin

Att bokstavligen kunna flyga som en luftakrobat och att resa över världen är väl så nära själva sinnebilden av frihet man kan komma. Ändå är det hårt disciplinerat arbete som framför allt är det som man får uppleva om man reser med en traditionell cirkus. Det är en väl disciplinerad apparat där alla vet sin plats när en tältcirkus anländer - reser sitt tält, spelar sin föreställning, river tältet och reser vidare inom loppet av ett dygn.

Käte Bronett, fru till Bruno Bronett som startade Cirkus Scott 1937, sa att ”man kan bo i olika sorters vagnar, ha mer eller mindre flärdfulla kostymer och vara stjärna eller tältbyggare. Men det finns bara en sorts cirkusarbetare – den hårt arbetande”. Hårt arbete gäller även den nutida cirkusen. Flera cirkusdiscipliner kräver daglig träning på en elitidrottsnivå. Men till skillnad från en elitidrottare som tränar för att uppnå max vid specifika tillfällen måste en cirkusartist leverera max varje kväll. Utöver det driver ofta artisterna själva sina kompanier eller är egenföretagare med allt vad det innebär av administrativt arbete, och även om inte så många nycirkuskompanier turnérrar med tält så är det inte ovanligt att artisterna är med och både bygger och river teknik och utrustning på de scener de spelar på.
 
Men trots ett liv fullt av rutiner, hård träning och en osäker arbetstillvaro säger de flesta artister jag har intervjuat att friheten är den viktigaste anledningen till att de har valt cirkuslivet. En artist uttrycker det så här: ”Jag har fritt valt att göra det jag vill och då är jag också beredd att göra allt det som krävs för att kunna göra det”. Se intervjun med CirkVOST / Les Arts Sauts här!
 
De artister som kommer från en gymnastisk bakgrund menar att det är friheten att kunna använda sin teknik och kroppskontroll till att upptäcka och skapa nytt och eget material som fått dem att välja cirkuskonsten framför gymnastiken och det är friheten att spränga gränser mellan olika konstformer och uttryck som lett in konstnärer från andra bakgrunder till cirkuskonsten. Många menar också att cirkusmiljön har högt i tak för olikheter och att man har friheten att vara den man är inom cirkusen, bara man har förmågan att jobba hårt. Som en artist uttrycker det: ”Vad jag älskar med cirkusfolk är att det finns inget mesande, alla vet vad smärta är för alla har ont hela tiden, så det finns bara plats för att ömka sej till en viss grad, sen är det bara att resa sig upp och göra ändå, det är vår passion och vår frihet.”
 
Eller som en annan artist uttrycker sig när jag uppmärksammat att det är så lite konkurens mellan cirkusartister och att de så villigt delar med sig av sin kunskap till yngre ”haha, vi vet vilket slit det är att bli en cirkusartist och att den viktigaste talangen för att bli en cirkusartist är att du är beredd att jobba hårt och disciplinerat. Det är så få som orkar/vill/klarar att göra det som krävs så det är ingen risk att dela med sig! Hittar vi någon med ett cirkushjärta är vi bara glada!”.
 
Foto
Bild 1: Erik Olsson
Bild 2 , 3 , 5 : Ur boken "The Circus" av Noel Daniel
Bild 3: Yves Perton