Utställning

Total cirkus – om konsten att vara människa är en interaktiv och gränsöverskridande utställning på Mölndals Stadsmuseum som skapats i samarbete mellan Cirkus Cirkör, Mölndals stadsmuseum, Cirkusakademien och Kultur & Hjärnhälsa vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Utställningen är en delredovisning av forskningsprojektet Cirkus som gränsöverskridare i konst och samhälle och var en del i vår undersökning av hur man kan redovisa ett konstnärligt forskningsprojekt inom en konstform som är så fysisk och visuell i sitt uttryck som cirkuskonsten. Mellan 16 april 2011 och den 18 mars 2012 har 30 155 antal besökare, varav 998 barn besökt utställningen och/eller deltagit i utställningens pedagogiska program.

Genom utställningen har vi fått möjlighet att under närmare ett års tid undersöka de olika cirkusdisciplinernas dimensioner och forskningsresultaten i mötet med olika målgrupper som en del av både ”Risk och möjlighetsforskningen” och ”CirkusTransfer”. En av de intressanta upptäckterna med utställningen var att vi kunde använda samma utställning i arbete med ledningsgrupper från näringslivet såväl som skolklasser och skolledare. Utställningen skapades som en del av projektets undersökande av hur man kan redovisa ett konstnärligt forskningsprojekt inom en konstform som är så fysiskt och visuellt baserad. Andra resultat av den undersökningen är Live-powerpoints och forskningsredovisnings föreställningen Cirkushjärtan, samt slutligen den här hemsidan. 

För mig har artbetet med utställningen som är ett annat format och media än jag är van att arbeta med, varit ett viktigt sätt att tränga in i materialet från ett annat håll och fördjupa processen. Både genom själva skapelseprocessen, som var en ny tvärkonstvetenskaplig process att forska i/på/om/ såväl som ett nytt sätt att bearbeta källforskningen på. Inte minst har det varit värdefullt att kunna se och följa vad som sker med materialet i mötet med olika utställningsbesökare under närmare ett års tid.  Så här presenterades utställningen i Mölndal, (samt klicka här för att läsa pressmeddelande om utställningen):

Cirkus Cirkör och Mölndals stadsmuseum presenterar Total Cirkus – en utställning om konsten att vara människa. Total Cirkus är en interaktiv och gränsöverskridande utställning om nycirkus och traditionell cirkus, om cirkusens historia och dess förmåga att beröra och förändra. Det handlar om risk och möjlighet, om hjärta och hjärna, om att överskrida gränser och inte minst om den svåra men underbara konsten att vara människa. I sju stationer får besökarna uppleva lindansarens förhållande till balans, jonglörens kunskaper om närvaro och clownens förmåga att vända ett misslyckande till succé. Utställningen delar generöst med sig av cirkusens expertis i dimensioner som berör självaste livet.  Invigningen sker lördag 16/4 12.00 på Mölndals stadsmuseum, Kvarnbygatan 12, och utställningen kommer att pågå till den 20 mars 2012. Total Cirkus är ett resultat av samarbete mellan Mölndals stadsmuseum, Cirkus Cirkör och Tilde Björfors (professor på DOCH och cirkusdirektör på Cirkör) treåriga konstnärliga forskningsprojekt ”Cirkus som gränsöverskridare i konst och samhälle”, finansierat av Vetenskapsrådet. Cirkusakademien, Kultur- och hjärnhälsa/Sahlgrenska sjukhuset är samarbetspartners i utställningen som också rymmer lokal cirkushistoria och ett hjärnspår. 

Besökarna fick möta de olika cirkusdisciplinerna och forskningsresultaten i olika interaktiva prova-på stationer där de fick lära känna misslyckandet genom clownen och artisters tankar och kunskap om risker och möjligheter, balans, närvaro, hängivenhet, tillit och samarbete genom filmer, bilder och föremål samtidigt som de själva fick gå på lina och hänga i trapets. Ett hjärnspår tog med besökarna på en introduktion till modern hjärnforskning och hur hjärnan påverkas av cirkusens olika dimensioner. I manegen fick barnen möjlighet att klä ut sig och med inspiration av utställningen skapa själva, med trailers från olika föreställningar på en bioduk i bakgrunden tog de del av lite av cirkusens historia och Cirkus Cirkörs föreställnings- triologi om konsten att vara människa. Tre dagar i veckan var utställningen öppen som ett pedagogiskt program för skolor. Där har xxxx antal barn fått gå igenom och pröva de sju cirkusdisciplinerna och ”forska” på dimensionerna. 

Här visas några av de tidigaste skisserna av utställningen blandat med bilder från utställningen.

Foto: Lina Franzén, MadmFia (madmfia.com), Mölndals Museum