Resultat och pågående projekt
Projektet har genom sin konstitution av konstnärliga forskare och vetenskapliga stödforskare arbetat med dubbelt fokus; dels på fördjupad förståelse och artikulation av konstformen och dels med att ”transferera” konstformens kunskapsbildning till andra kunskapsområden vilket konsekvent genererat parallella resultat. Det som utvecklar konstformen och det som utvecklar andra kunskapsområden.
Genom att forska på (1) cirkusartisternas fysiska och mentala förmåga att överskrida gränser och göra det omöjliga möjligt, (2) cirkusens och nycirkusens historiska och sociala förmåga att arbeta gränsöverskridande (internationellt, entreprenöriellt etc) i konst och samhälle och (3) nycirkusens gränsöverskridande skapelseprocesser där arbetet sker gränsöverskridande interdisciplinärt såväl som tvärkonstnärligt, så har projektet genererat och tillgängliggjort definitioner och artikulationer av cirkuskonsten och cirkusdisciplinerna, skapat metoder och illustrationer för att medverka i och leda kreativa och riskfyllda tvärkonstnärliga/ interdisciplinära processer, såväl som fördjupad förståelse för konst och fysisk intelligens som lärande och kunskapsbildare.
En del av projektets resultat kan ses på ett performativt plan. Projektet har inte bara diskuterat och analyserat vad cirkusens gränsöverskridande roll i konst och samhälle består av, det har också satt igång gränsöverskridande processer i t.ex. mötet med de olika involverade vetenskaparna, i mötet med de involverade cirkusartisterna och kreatörerna och i mötet med de olika kontexterna, där projektet löpande har presenterats. Projektet har i sitt gränsöverskridande arbete involverat närmare 300 000 personer i rollen som deltagare eller publik. Det är svårt att veta omfånget av de processer som projektet har satt igång, (för det skulle krävas ett eget forskningsprojekt) men att det har lett till en ökad konstnärlig och ”tvärkonstvetenskaplig” diskussion och inom både cirkusmiljön och vissa konstmiljöer och konstnärliga högskolemiljöer såväl som inom stödforskarnas olika institutioner och arbetsmiljöer och kunskapsområden; pedagogik och lärande, organisation och ledarskap, hjärnforskning och psykologi samt teatervetenskap är säkert.