Pedagogik, konst och lärande

Debattartikel med Tilde

Tilde Björfors till skolminister Björklund i en debattartikel i svt.se publicerad 13 augusti 2007:

”Hobbylinjerna” kan ge svensk mångmiljardexport!

För en tid sedan uttalade sig skolminister Jan Björklunds i DN om att det ”måste sättas stopp för hobbykurser på gymnasier utan tydliga arbetsmarknadsbehov, som till exempel vinterakrobatik och cirkus”.
 
Efter att ha varit på besök hos fantastiska Cirque du Soleil i Montreal med över 3 000 personer anställda, känns Jan Björklunds utfall absurt, för att inte säga skrattretande. En avdelning med över 50 casting directors har som jobb att åka runt i världen och söka artister som kan jobba på Cirque du Soleils tjugotalet ständigt rullande produktioner.
 
Det vår skolminister kallar ”hobby på gymnasieprogrammen” är i dag en av Kanadas fem största exportvaror.
 
Guy la Liberté var gatuartist när han tillsammans med sina cirkuskompisar startade Cirque du Soleil för 25 år sedan. Nu har det blivit en kreativ industri med en årlig omsättning på över 5 miljarder kanadensiska dollar. Så kan det gå.
 
Cirkus Cirkör tjänar ju inte några miljarder precis, men vi har i alla fall lyckats skapa cirka 300 jobb inom ett yrke som ingen politiker eller arbetsförmedlare precis hade kunnat föreställa sig för tio år sedan.
 
Jag antar att Björklund inte heller har koll på att flera av de friåkare som går på "hobbygymnasielinjerna" i Sverige redan i tonåren kan tjäna bra mycket mer på sin friåkning än vad föräldrarna och Björklund gör på sina jobb? Tiderna förändras.
 
Tydliga arbetsmarknadsbehov och vilka hobbys eller yrkesinriktningar som kan ge ett jobb eller inte förändras också, och det kan vara bra att lyfta blicken ibland så att man hänger med i förändringarna.
 
Min Kanadaresa var en sådan blicklyftare och när jag ska dit i höst igen tar jag gärna med mig såväl Björklund som näringsminister, integrationsminister och kulturminister så att vi kan göra ett gemensamt blicklyftargrepp nu i kulturutredningsdagar.
 
Bland annat har de byggt upp ett Cité du Cirque i en förort till Montreal med scen, utbildningar på olika nivåer, socialt arbete och näringsinriktat arbete där det ena går in i det andra, inspirerar och inspireras av varandra och det går att se fantastiska synergieffekter av att dom jobbar gräns- och sektorsöverskridande.
Jag vet att jag är ute på farligt vatten när jag med glädje ser konsten i ett mer sektorsövergripande sammanhang. Att det finns en massa faror i att se konst som näring, samhällsnytta eller utvecklare.
 
Jag vet att det är viktigt med konst för konstens egen skull och att den kanske blir som mest verksam när den är helt fri. Men vad är att vara helt fri?
När den såkallade friheten innebär att man ska stå med mössan i hand och tacksamt ta emot "bidrag" för att kunna utföra sin fria konst?
 
Näringslivet har minst lika mycket statlig finansiering som kulturen men då kallas det investeringsstöd. Jag vill ha ett samhälle som ser stödet till kultur som en investering! Och konstnärer som ser sig som världsutvecklare.
 
I min drömvärld har konsten lika stor betydelse och har lika stor plats som forskningen och vetenskapen. I min drömvärld är konst och vetenskap två sidor av samma mynt - och båda vidgar världen och människan, som herr Leonardo da Vinci sa.
 
I min drömskola har kreativ process och konstnärlig metod samma utrymme som de teoretiska ämnena. Det är genom konsten vi skolar och bildar framtidens människor som kan hantera den rörliga och globala värld som världen håller på att bli.
 
Jag tänker inte lägga mej i betygsdebatten, men jag vet, och har tusentals bevis på, att det går att förbättra studiemotivation och studieresultat med helt andra metoder än strängare regler.
 
Våra cirkusgymnasieelever har till exempel högst betyg av alla gymnasielinjer på hela S:t Botvids gymnasium, trots att många av dem hade dåliga betyg när de kom in. Skulle de ha det om de inte fått gå på cirkusprogrammet?
 
Tilde Björfors,
cirkusdirektör och professor
 
Läs artikeln här!
 
Läs samtal mellan Tilde Björfrs och hennes lärare Christina Wränghede om pedagogik och kunskapande här!