Skip to Navigation ↓

Main menu

  • Hem
  • Historiskt / Socialt
  • Fysiskt / Mentalt
  • Tvärkonstvetenskap Föreställningar
  • Tvärkonstvetenskap Transfer
  • Resultat och pågående projekt

Medarbetare

Förproduktion och tvärvetenskapligt samarbete

Innan jag fick stöd från VR för ”Cirkus som gränsöverskridare i konst och samhälle” gjorde jag ett projekt tillsammans med forskare från KI som resulterade i föreställningen 99% Unknown. Uno Forss och avdelningen LIME var projektets part på KI. Under ett års tid träffade cirkusartister och kreatörer forskare från KI i möten där vi utgick från våra och deras frågor om kroppens olika funktioner utifrån praktiskt och teoretiskt perspektiv. Dessa möten hölls mestadels i speciella mötesrum med dolda kameror och ett forskarteam från dem forskade på processen. Representanterna från KI var också med under repetitioner i Cirkushallen i Alby och följde processen med föreställningen 99 % Unknown. De var också med under träning och hade en pågående dialog och utbyte med mig, artisterna och några av kreatörerna. Några av oss, framför allt jonglörerna tillbringade också tid tillsammans i forskarnas labb. Och cellforskarna och jonglörerna fann varandra i någon slags insikt att deras arbetssätt var mycket lika. Slutligen var forskarteamet och ett stort antal läkare och studenter på KI publik och referensgrupp till föreställningen. På grund av praktiska skäl var det bara ett fåtal av artisterna och kreatörs-teamet som deltog i alla workshops med KI. Detta gjorde att vi hade en mycket ojämn ingång i projektet. Våra frågor och vårt driv i vad vi ville veta av KI var så starkt så att det satte agendan. Vi gick upp så i kroppens magiska fulländning att vi fick svårt i våra roller som kreatörer… Hur kan man mäta sig mot verklighetens magi? Min lärdom var att konst och vetenskap har väldigt olika kvaliteter och att det krävs en medvetenhet om det. Att konsten har en känslighet för ”övertoner” och kan förvilla sig i fakta om man inte tar det varligt med konstens kvaliteter. 

Läs rapporten från studien här!
 
Medarbetare
 
Jag ville att vi alla skulle utmana oss. Gå över våra gränser. Jag ville det kommunikativa, utveckla språket mer än bara nummer och anlitade Michael Barnfather som workshops- ledare för clown och Niklas Lindgren för att fortsätta arbetet med personregi och fysisk kommunikation. David Zambrano anlitades för workshops i Flying Low, release dansteknik för att utveckla akrobatikens rörelsespråk och förhållande till golv och vokabulär. Jan Rosén anlitades som tränare i språngbräda. I ensemblen fanns det bara en språngbräde artist men jag drömde om att vi skulle ha det i föreställningen vilket ledde till att de tre övriga akrobaterna tränade in en ny disciplin.
Jag anlitade Kajsa Giertz som koreograf för att fortsätta utveckla det arbetet och hade även med mig Benke Fredrik Ryman för att koreografera en scen. Kajsa kom att dela regiskapet med mig då jag födde barn mitt i processen. Kompositören Savannah Agger komponerade musiken för tre musiker som sedan spelade den live i föreställningen.
 
Det blev ett för stort och spretigt kreatörsteam. Tanken var god men det fanns inte utrymme för alla delar att få sin rättmätiga plats . Min lärdom är att det tar tid med alla processer och att jag måste välja vad jag vill fokusera på för att komma någon vart. Nu kom vi längst med Flying Low och det dansanta men landade aldrig i clownen och det fysiskt kommunikativa. Det blev förvirrande för ensemblen att ha så många olika ”språk” att förhålla sig till. 
 
För mig blev 99 % Unknown alldeles för mycket en fysisk uppvisning. Jag saknade frågorna jag ställt mig i det som syntes på scen. ”Själen” fanns inte med. Någonstans i samarbetet med KI hade denna gått förlorad. Detta ville jag jobba med inför nästa föreställning. 
När jag tänker tillbaka inser jag att jag gjorde om samma misstag med ett stort och spretigt kreatörsteam i trilogins andra del, Inside Out. Det var först i den avslutande delen av trilogin, Wear it like a crown som jag skalade ner kreatörsteamet och anpassade det mer till cirkusens förutsättningar.  

 

Ensemble 99% Unknown

Idé och regi: Tilde Björfors

Artister:

Hjärnbark: Mattias Andersson (parakrobat, jonglör)
Stamcell: Samuel Gustavsson (jonglör)
Nerv: Ola Granli (akrobat)
Hjärnstam: Katja Kortström (par- och luftakrobat)
Sädescell: Fredrik Deijfen (akrobat)
Sjukdom: Henna Kaikula (vighet)
Hormon: Anders Jensen Astrup (lina, luftakrobat)
Bakterie: Antoine Carabinier - Lépine (språngbräda)
Blodcell: Genéviève Gauthier (luftring)
 
Musiker:
Lisen Rylander: saxofon, klarinett, sång, elektronik
Frederik Iversen: klaviatur, elektronik
Valter Kinbom; slagverk, elektronik
 
Registöd och koreografi: Kajsa Giertz
 
Acting coach/ directors assistant: Niklas Lindgren 
 
Co-coreographer: Melina Mastrotanasi
 
Streetdanskoreografi: Fredrik Rydman 
 
Scenografi: Peter Lundquist
 
Kompositör: Savannah Agger
 
Kostym: Lehna Edwall
 
Ljusdesign: Ellen Ruge
 
Cirkuskonstruktion: Poly Nylin
 
Jan Rosén: Tee trea board coach
 
Sacha Gavrilov: Hand to hand coach
 
Mike Barnfather: Clown workshop
 
David Zambrano: Flying low workshop 
 
Hair design: Elisabeth Flygare
 
Make up design: Sara Flygare
 
Scenmästare: Erik Gullberg
 
Riggtekniker: Ariellah Winther
 
Ljustekniker: Tobias Ståhl
 
Ljudläggare/tekniker: Niklas Nordström
 
Producent: Åsa Lassfolk
 
Produktionsassistent: Felicia Womack
 
Marknadsföring: Stina Wikström och Lina Sjöquist
 
Press: Susanne Reuszner

Sub menu

  • Triologin Intro
  • Metoder
  • 99% Unknown
    • Text från programbladet
    • Medarbetare
      • Scenografi
      • Bildmanus
      • Kostym
    • Kreativ process / faser i processen
  • Inside out
  • Wear it like a crown
  • Recensioner och publikreaktioner
  • Forskning genom karaktärer